FIOD valt kantoren en panden binnen van Neckermann, 5 miljoen euro aan vermoedelijk witwasgeld gevonden

0
1319

 

De FIOD heeft maandag 4 december 6 verdachten aangehouden en diverse doorzoekingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Volgens RTL Z was dit bij de woningen, kantoren en bedrijfspanden van webshop keten Neckermann. 

Het onderzoek is gestart na meldingen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over contante stortingen en staat onder leiding van het Functioneel Parket. Verdachten en hun bedrijven hadden de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan. Het gaat om een bedrag van ruim 5 miljoen euro wat gevonden is.

Aanhoudingen en doorzoekingen

De aangehouden verdachten zijn 4 mannen variërend in leeftijd van 28 tot 64 jaar en 2 vrouwen van 59 en 76 jaar. De FIOD doorzocht bedrijfspanden en woningen in Almere, Drachten, Naarden, Hilversum, Loosdrecht en Lunteren. Ook waren er doorzoekingen in een bedrijfspand en woning in ’s-Gravenvoeren in België. Er is beslag gelegd op administratie en computers.

Melden ongebruikelijke transacties

Om het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeilijker te maken, moeten banken, andere financiële instellingen, notarissen, accountants en belastingadviseurs, autohandelaren en botenverkopers ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. Deze zogenoemde poortwachters zijn onmisbaar in de aanpak van witwassen en daarom is het van belang dat zij hun verplichtingen in het kader van de Wwft nakomen.

De FIU beoordeelt vervolgens of de ongebruikelijke transactie verdacht is. Indien de transactie als ‘verdacht’ wordt aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.